DIY: Vlinderstolp

Ik liep alweer een tijdje geleden over de Lijnmarkt, een gezellig winkelstraatje in Utrecht. Daar zag ik in een etalage opgezette kevers en vlinders staan. Supermooi, maar ook hartstikke duur voor een paar van die kleine insecten… “Dat kan goedkoper”, dacht ik!

Wat heb je nodig?

 • Stolp(en)
 • Decoratievlinders
 • Kurken onderzetters
 • IJzerdraad (bijvoorbeeld bloemendraad/corsagedraad)
 • Schaar
 • Lijm
 • Zwarte (of een andere kleur) verf
 • Verfkwast

Wat moet je doen?

 • Steek een ijzerdraadje van ongeveer dezelfde lengte als de stolp, door het midden van een kurken onderzetter. Vouw de eerste centimeter om, want op deze manier blijft hij er beter in zitten. Het voor de zekerheid nog even vastlijmen kan uiteraard nooit kwaad.
 • Plak nu de onderzetter op de bodem van de stolp, met het lange stuk ijzerdraad rechtopstaand naar boven gericht. Een onderzetter met dezelfde diameter als de binnenkant van de stolp, zorgt voor het mooiste resultaat. Mijn onderzetters van Xenos hadden toevallig precies dezelfde diameter als mijn kleinere stolpen van Action, waardoor je ze nauwelijks ziet zitten. Bij mijn grotere stolp van Ikea was dit helaas niet het geval en valt het dus meer op. Iets waar ik een volgende keer zeker rekening mee ga houden!
 • Verf alles tot een egaal gekleurd geheel en laat het even drogen.
 • Ik had van Yoused.nl en Action al verschillende soorten en maten decoratievlinders in huis, maar je kunt natuurlijk ook zelf iets knutselen of mooie plaatjes van internet printen en uitknippen.

Tip: Neem sowieso eens een kijkje op Yoused.nl! Zij verkopen tweedehands decoratiemateriaal dat eerder is gebruikt als winkelinrichting. Superleuk! Zo waren mijn vlinders die zijn gemaakt van veren, bijvoorbeeld afkomstig uit een etalage van de Bijenkorf.

Maar nu weer terug naar de DIY

 • Voor een wat meer 3D-effect heb ik de vleugels van de papieren vlinders een beetje gevouwen.
 • Puzzel steeds net zo lang tot je de juiste plek hebt gevonden voor een vlinder en plak hem op het ijzerdraadje (of op een andere vlinder). Ik ben zelf begonnen met de grotere vlinders in het midden en heb daarna aan de boven-, onder- en zijkant(en) er steeds kleinere vlinders bijgeplakt. Controleer tussendoor regelmatig of het zowel qua lengte als breedte nog past in de stolp!
 • Knip als je klaar bent het bovenste stuk ijzerdraad dat je niet hebt beplakt af of vouw het om, en… Tadaaa! 🦋

Dit is het eindresultaat! Ik ben er best blij mee. Het zijn natuurlijk geen échte vlinders, maar ik vind het zeker een goed alternatief! En het is nog diervriendelijker ook. 😉

Uiteindelijk heb ik er in totaal drie gemaakt. Eén stolp had van zichzelf al een warm-kleurig lichtsnoertje, dat gaf het eindresultaat een nog betoverender effect… ✨ Het doet me een beetje denken aan Symbolica van de Efteling!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te zien hoe je deze DIY kunt maken!

Wat vind jij van vlinderstolpen? Is het iets voor bij jou in huis?

Reageer onder deze post of ga naar contact en stuur me een mailtje. Ik ben benieuwd naar jullie eindresultaat!!!

“Maak van elke dag een sprookje!” – Irene

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s